ΑΡ. ΕΓΚΡIΣΕΩΣ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 27682/1647/1990 ΦΕΚ 589/τ.β./10-9-1990

Διακρίσεις

Οι Διακρίσεις του Μινωικού Ωδείου

Μαριάννα και Στεφανία Καψετάκη

Μαριάννα και Στεφανία Καψετάκη

Το λειτούργημα της διδασκαλίας είναι πάντοτε ιερό για κάθε δάσκαλο. Οταν όμως συναντά κανείς μαθητές,μαθήτριες όπως τις αδελφές Καψετάκη νοιώθει την ουσία, της διδασκαλίας στην απόλυτη έκφανσή της.

Η πρώτη τους επαφή με το πιάνο,έγινε στην ηλικία των εννέα ετών. Μόλις ένα χρόνο μετά,κατέκτησαν το Τρίτο Βραβείο στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «ΚΟΝΖΕRTEUM» ,στην κατηγορία των Ντουέτων (τέσσερα χέρια στο πιάνο). Η επιτυχία τους επαναλήθφηκε στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «ΚΟΝZERTEUM», στην ίδια κατηγορία. Οι σπουδές τους στο Ωδείο μας, πραγματοποιήθηκαν με υποτροφίες τις οποίες επάξια κατακτούσαν κάθε χρόνο. Απέκτησαν Πτυχίο Πιάνου στα 15 τους χρόνια και Δίπλωμα Πιάνου στα 17 τους χρόνια με τιμητικές διακρίσεις. Εκτοτε,έχουν πραγματοποιήσει πάρα πολλά ρεσιτάλ πιάνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι διακρίσεις τους σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς πιάνου,είναι διαρκείς. Παράλληλα με τις σπουδές τους στο πιάνο,τα κορίτσια σπούδασαν Ιατρική (Μαριάννα) και Βιολογία (Στέφη) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η εξέλιξή τους όμως είναι ανοδική και στις Επιστήμες,αφού η Στεφανία, ολοκλήρωσε ήδη το Μεταπτυχιακό της στη Βιολογία,με ειδίκευση στη Ζωολογία και τώρα ξεκινά το Διδακτοεικό της στον ίδιο τομέα στην Οξφόρδη. Επίσης η Μαριάννα μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική και τώρα θα μεταβεί κι εκείνη στην Αγγλία προκειμένου να παρακολουθήσει το «Μεταπτυχιακό σε Performing Arts Medicine” στο University College London (UCL).

Οι φωτογραφίες είναι από τις πρόβες μας και τον τελικό του 7ου Διεθνή Διαγωνισμού Πιάνου ΚΟΝΖΕRTEUM.Εύχομαι ολόψυχα στη Μαριάννα και τη Στεφανία να είναι πάντα τόσο δημιουργικές,η πορεία της ζωής τους να είναι πάντοτε ανοδική!! Να νοιώθουν πάντα την ευτυχία της εκπλήρωσης των ονείρων τους!!

Δημήτρης Σπυριδάκης

Δημήτρης Σπυριδάκης

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διδασκαλία είναι λειτούργημα. Είναι ένα είδος τέχνης την οποία οι δάσκαλοι καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Πολύ περισσότερο όταν έχουμε την τύχη να διδάσκουμε μαθητές όπως τον Δημήτρη Σπυριδάκη.

Ο Δημήτρης Σπυριδάκης υπήρξε μαθητής του Μινωικού Ωδείου. Σπούδασε Κλασσικό Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά Μαθήματα. Είναι από τους λίγους μουσικούς της Κρητικής Μουσικής που έχει ολοκληρωμένες μουσικές σπουδές. Ο Δημήτρης από μικρή ηλικία,πέραν του ταλέντου του στη Μουσική είχε ιδιαίτερα στοιχεία στον χαρακτήρα του, όπως το στοιχείο της ευγένειας,της ευαισθησίας καθώς και του σεβασμού προς τη δουλειά του και προς τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια τον υποστηρίζει με τόση αγάπη. Χαρακτηριστικά που έχουν μεταδώσει και στα δυο παιδιά τους, οι άξιοι γονείς τους Γιώργος και Μαρία Σπυριδάκη.

Στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του πορείας τόσο στην Κρητική Παραδοσιακή Μουσική όσο και στην έντεχνη, συνέπραξε με τον αδερφό του,εξίσου ταλαντούχο μουσικό στην Κρητική Λύρα, τον Μανώλη Σπυριδάκη,ο οποίος επίσης υπήρξε μαθητής του ωδείου μας. Ο Δημήτρης και ο Μανώλης συνεργάστηκαν άψογα για έντεκα χρόνια, κάνοντας πολυπληθείς και εξαιρετικά επιτυχημένες εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εχουν κυκλοφορήσει 4 cd’s,στα οποία πέραν των Παραδοσιακών Κρητικών τραγουδιών συμπεριλαμβάνονται δικές τους,υπέροχες συνθέσεις.

Μετά την οικειοθελή αποχώρηση του Μανώλη από το μουσικό σχήμα τους ,ο Δημήτρης συνεχίζει την καλλιτεχνική και συνθετική του πορεία, προετοιμάζοντας την καινούρια δισκογραφική του δουλειά.

Περιμένουμε με πολλή χαρά να ακούσουμε την υπέροχη μουσική του Δημήτρη σε συνδυασμό με την εξαιρετική φωνή και ερμηνευτική δεινότητά του στα καινούρια του τραγούδια!

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου,ο Δημήτρης να συνεχίσει την ανοδική του πορεία στον υπέροχο κόσμο της μουσικής και να είναι πάντοτε τόσο δημιουργικός όσο τώρα!

Με εκτίμηση και αγάπη

Κάλλια Αναστασάκη.

Δημήτρης Τουφεξής

Δημήτρης Τουφεξής

Ξεχωριστή στιγμή στην κατά τη διάρκεια της εικοσιπενταετούς λειτουργίας του Μινωικού Ωδείου, ήταν η πολυετής συνεργασία μας με τον διεθνούς φήμης καταξιωμένο Σολίστ Πιάνου, Καθηγητή και Δ/ντή ορχήστρας κ.Δημήτρη Τουφεξή. Πρόκειται για έναν σπουδαίο πιανίστα ο οποίος τίμησε την πατρίδα μας με τη διεθνή του καριέρα ως σολίστ πιάνου. Εχει δώσει εκατοντάδες ρεσιτάλ στις μεγαλύτερες αίθουσες της Αμερικής,της Ευρώπης και της Ασίας.

Εξίσου σημαντική με την σολιστική καριέρα του κ.Τουφεξή υπήρξε και η διδασκαλική του πορεία,αφού δίδαξε σε σημαντικά Πανεπιστήμια όπως το Julliard School of Music της Νέας Υόρκης καθώς και σε άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Εχει συμπράξει με τις πιο σημαντικές ορχήστρες παγκοσμίως όπως της Νέας Υόρκης, του Σαν Φραντσίσκο,του Λονδίνου,της Βιέννης,της Ρωσίας και πολλών άλλων. Εχει συνεργαστεί με κουφαίους μαέστρους μεταξύ των οποίων ήταν οι Bernstein, Maazel Fiddler, Μehta αλλά και με τους Καρυτινό,Φιδετζή και Μιχαηλίδη. Η διδασκαλία του στα σεμινάρια πιάνου που διοργανώθηκαν στο Ωδείο μας ηταν μια ευτυχής και εξαιρετικά σημαντική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες και τους καθηγητές τους.

O κ.Τουφεξής είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος,ο οποίος κάνει όλους μας να αγαπάμε ακόμα περισσότερο την όμορφη ενασχόλισή μας!Τον ευχαριστώ θερμά για την άψογη συνεργασία και την απαράμιλλη δοτικότητά του.