ΑΡ. ΕΓΚΡIΣΕΩΣ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 27682/1647/1990 ΦΕΚ 589/τ.β./10-9-1990

Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής

Τμήμα Κρητικής Λύρας

Καθηγητές

ΣΚΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ

Η Μαρία Σκουλά κατάγεται από μουσική οικογένεια των Ανωγείων της Κρήτης. Ο πατέρας της Μανώλης Σκουλάς και ο θείος της Δημήτρης Σκουλάς είναι από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους λαουτιέρηδες και τραγουδιστές στην Κρήτη, ενώ ο παππούς της Νεοκλής Σαλούστρος υπήρξε από τους σπουδαιότερους μαντολινάρηδες της εποχής του, γράφοντας ιστορία με τον πρωτομάστορα της κρητικής μουσικής Μανώλη Πασπαράκη ή Στραβό.

Από παιδική ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με την κρητική λύρα έχοντας για δάσκαλο τον Γιάννη Χαιρέτη. Σταδιακά άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά παίζοντας σε γάμους, συναυλίες, μουσικές σκηνές και παντός τύπου κοινωνικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Κρήτης αλλά και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με διάφορους κρητικούς καλλιτέχνες όπως τον Μιχάλη και Αντώνη Φραγκιαδάκη, αλλά και με τον αδερφό της Κώστα Σκουλά σε συνεργασία με τον οποίο ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Δύο τόξα», ο οποίος κυκλοφόρησε το 2012 από την εταιρεία Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον.

Αυτό το διάστημα ηχογραφεί άλλους δύο προσωπικούς δίσκους, ο ένας εκ των οποίων αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Περσείδες τον Οκτώβριο του 2019 και αφορά στα έργα «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου και «Λευτέρης και Ειρήνη» του Κώστα Μανουρά. Σε όλους τους δίσκους της συμμετέχει ως μουσικός, συνθέτρια και τραγουδίστρια.

Επίσης έχει συμπράξει μουσικά με τον διάσημο μαέστρο από την ορχήστρα του Enrico Macias, τον Αλγερινό Kamel Labbaci, στο Παρίσι το 2016. Έπειτα, το 2017 συνεργάστηκε με την Abyss X πραγματοποιώντας εμφανίσεις στο Βερολίνο στο φεστιβάλ «3hd» και στη Λωζάννη στο φεστιβάλ «Les Urbaines». Η συνεργασία αυτή αποτυπώθηκε δισκογραφικά με την ηχογράφηση του δίσκου «Pleasures of the Bull», o οποίος κυκλοφόρησε το 2018 από την ελβετική εταιρεία Danse Noir.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Α.Τ.Ε.Ι. Λάρισας, καθώς επίσης αριστούχος απόφοιτος (πρώτη σε βαθμολογική κατάταξη) του Προγράμματος Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Έχει ακόμη πραγματοποιήσει σπουδές θεωρίας της μουσικής και σολφέζ στο Ωδείο Μούσες. Αθροιστικά στα προαναφερθέντα σημειώνεται ότι έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στην κρητική λύρα σε συλλόγους εντός και εκτός Κρήτης.