ΑΡ. ΕΓΚΡIΣΕΩΣ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 27682/1647/1990 ΦΕΚ 589/τ.β./10-9-1990

Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής

Τμήμα Κρητικής Λύρας

Καθηγητές

Μιχάλης Αλεφαντινός

ΑΛΕΦΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ο Μιχάλης Αλεφαντινός,γεννήθηκε στον Άγ. Μάμμα Μυλοποτάμου του Νομού Ρεθύμνης όπου έζησε μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Οι πρώτες του μουσικές μνήμες είναι στενά συνδεδεμένες με τον πατέρα του, Μανόλη  Αλεφαντινό ο οποίος έπαιζε λύρα και ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους οργανοποιούς στο χώρο των παραδοσιακών μουσικών οργάνων και ιδιαίτερα της κρητικής λύρας.

Ο Μιχάλης Αλεφαντινός ξεκίνησε επαγγελματικά το 1978.

Έχει ταξιδέψει και έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες της  Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο), στην Αμερική (Βόρεια και Νότια Αμερική), στον Καναδά και στην Αυστραλία σε συλλόγους Κρητών και όχι μόνο. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και σε συλλόγους Γάλλων φιλοκρητικών στο Παρίσι,στο Στρασβούργο και στο Λουξεμβούργο.

Το 1997 – 2000 διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής (Π.Σ.Κ.Κ.Μ). Επανεξελέγη το έτος  2015 μέχρι και το έτος 2017.

Το διάστημα της θητείας του σαν Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής πραγματοποίησε (ως υπεύθυνος προγράμματος των συναυλιών), πολλές συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις για καλλιτέχνες  – στιχουργούς και άτομα που έχουν υπηρετήσει την παράδοση και που έχουν προσφέρει στη κρητική μουσική καθώς και αντιπολεμικές συναυλίες που  πραγματοποιήθηκαν σ’ όλη την Κρήτη.

Έχει συνεργαστεί και με το μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο σε συναυλίες  στην Αθήνα.

Επίσης έχει  ασχοληθεί και με τη διδασκαλία τη λύρας σε ωδεία στο Ηράκλειο και στο Μουσικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου. Το έτος 2004 σαν υπεύθυνος καθηγητής του Μουσικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες που έγιναν το Φεβρουάριο στην Αθήνα, το Μουσικό Γυμνάσιο πήρε το  Α΄ Πανελλήνιο βραβείο.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι μέλος της Επιτροπής στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες (σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που διοργανώνει κάθε χρόνο το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς  το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Έχει γράψει τη μουσική στο τραγούδι «Στις βραδινές  σου προσευχές» σε στίχους του Ηλία Κατσούλη  και τίτλο του CD «Τα τιμαλφή».

Συμμετέχει και σε cd άλλων καλλιτεχνών:

 • «Κιβωτός» Μουσική: Κώστας Αλεξάκης Στίχοι: Μιχάλης Αλεφαντινός
 • «Το μεγάλο μυστικό» Μουσική – Στίχοι: Στεφανής Νίκας
 • «Προσευχές» Μουσική: Νεκτάριος Κλωστράκης Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης – Μιχάλης Αλεφαντινός
 • «Μουσική Ανέμη» Μουσική: Βαγγέλης Πυθαρούλης Στίχοι: Ρένα Γωνιανάκη-Μιχάλης Κουτάντος

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

Ο Μιχάλης Αλεφαντινός ξεκίνησε τη δισκογραφία το 1978.

Από το  1978 έως το έτος 1984 συνεργάζεται δισκογραφικά με τον αδερφό του Νίκο.

 • Το έτος 1978 κυκλοφορεί από την εταιρία ΠΑΝΙΒΑΡ «PANIVAR» ο δίσκος με τίτλο «Πρώτο βήμα»  Μουσική- Στίχοι  Μιχάλης – Νίκος Αλεφαντινός
 • Το έτος 1982 κυκλοφορεί από την εταιρία “ΑΕΜΕ” Αεράκης ο δίσκος «Τσ΄ αγάπης το μαξούλι» Μουσική – Στίχοι: Μιχάλης – Νίκος Αλεφαντινός και ένα δίσκος με μόνο μουσική.
 • Το έτος 1984 κυκλοφορεί από την εταιρία CRETAPHON ο δίσκος «Κρητικός Κύκλος Νο 1»  Μουσική – Στίχοι: Μιχάλης – Νίκος Αλεφαντινός

 

Από το 1985 συνεχίζει τη δισκογραφία του μέχρι και σήμερα με τους παρακάτω δίσκους:

 • Το έτος 1986 κυκλοφορεί από την εταιρία CRETAPHON ο δίσκος Κρητικός κύκλος Νο 2 «Λίμνες τα μάθια σου»  Μουσική – Στίχοι: Μιχάλης Αλεφαντινός
 • Το έτος 1995 κυκλοφορεί από την εταιρία CRETAPHON «Μ’ ένα κρασί κι ένα φιλί» Μουσική – Στίχοι: Μιχάλης Αλεφαντινός
 • Το έτος 1998 κυκλοφορεί από την εταιρία CRETAPHON το cd «Μουσικές ενότητες» με ενότητες δικών του τραγουδιών αλλά και άλλων καλλιτεχνών.
 • Από την εταιρία ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΟΞΟ την οποία εταιρία ίδρυσε ο ίδιος κυκλοφορούν:
 • Το έτος 2000 το cd «Ερωτικός κύκλοςΠικρόλογα» Μουσική – Στίχοι: Μιχάλης Αλεφαντινός
 • Το έτος 2002 κυκλοφορεί το διπλό cd «Ζωντανή Ηχογράφηση Νο 1» μια πραγματικά ζωντανή ηχογράφηση στο Κέντρο ΛΥΡΑ.
 • Το έτος 2003 κυκλοφορεί το cd «Χρυσή Βροχή» Μουσική – Στίχοι: Μιχάλης Αλεφαντινός συμμετέχουν και οι κόρες του Στέλλα και Βασιλική Αλεφαντινού
 • Το έτος 2005 κυκλοφορεί από την εταιρία ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΟΞΟ το cd «Ζωντανή Ηχογράφηση Νο 2»  μια πραγματικά ζωντανή ηχογράφηση στο Κέντρο ΛΥΡΑ.
 • Το έτος 2006 κυκλοφορεί από την εταιρία ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΟΞΟ το cd «Έτσι απλά..»  Μουσική – Στίχοι: Μιχάλης Αλεφαντινός
 • Το έτος 2010 κυκλοφορεί από την εταιρία ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΟΞΟ το cd  «Φωνή Αντρίκεια» Μουσική – Στίχοι: Μιχάλης Αλεφαντινός και

10) Το έτος 2017 κυκλοφορεί  το cd «Κοκκινοστάφυλο» από την εταιρία CRETAPHON Μουσική – Στίχοι: Μιχάλης Αλεφαντινός

Έχει συνεργαστεί και με τους στιχουργούς: Κατερίνα Αεράκη, Γιώργη Αεράκη, Γιάννη Θεοδωράκη, Γεωργία Λουλάκη, Αρετή Νεονάκη, Πόπη Νικηφόρου, Ζαχάρη Παπαδάκη, Δέσποινα Σπαντιδάκη, Μιχάλη Στεφανάκη, Μαρία Τσατσάκη.

Διαμένει στο Γάζι του Δήμου Μαλεβιζίου είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες τη Στέλλα  και τη Βασιλική.

Και οι δυο του κόρες έχουν κλασσικές  μουσικές σπουδές.

 

Κι όπως λέει ο ίδιος: «  Η λύρα είναι τρόπος ζωής! »